Je kunt ervoor kiezen om zelf te beleggen, of om je geld te laten beleggen. Ik zal hieronder de verschillen uitleggen en wat de opties zijn. 

Zelf beleggen

Wanneer je zelf belegt, doe je dat zelfstandig en vaak zonder adviseur. Je hebt je eigen visie op waarin je wil beleggen, en maakt hiermee je eigen keuzes. Het is hierbij belangrijk om alles duidelijk te maken voor jezelf.

zelf beleggen

Het is de laatste jaren steeds gemakkelijker geworden voor mensen om zelf te gaan beleggen. Online is veel informatie te vinden, het openen van een beleggingsrekening is eenvoudig geworden en ook het gebruiksgemak van de meeste platformen is flink verbeterd. Hét grote voordeel van zelf beleggen is dat het goedkoop is: je betaalt immers geen advieskosten. Daarnaast vinden veel mensen het een fijn idee om zelf aan het roer te staan en de beleggingsbeslissingen te nemen. Ook kun je tegenwoordig al met lage bedragen zelf aan de slag gaan en is er geen minimuminleg nodig van bijvoorbeeld 5.000 euro.

Het is dan wel belangrijk dat je deze stappen in je achterhoofd houdt:

 1. Bepaal je beleggingsdoel(en)
 2. Bepaal wanneer je welk bedrag nodig hebt
 3. Bepaal het benodigd eindkapitaal per doel
 4. Bepaal je risicoprofiel
 5. Bepaal hoeveel je gaat beleggen
 6. Vind een geschikte broker of bank
 7. Begin, maar volg de basisprincipes
  1. Spreid je beleggingen
  2. Beleg voor de langere termijn
  3. Beleg alleen in wat je zelf begrijpt

Daar staat echter wel tegenover dat het in ieder geval de nodige financiële kennis en belangstelling voor beleggen vergt. Als je niet zoveel tijd kwijt wil zijn aan het kiezen en beheren van je beleggingen kun je ervoor kiezen dit uit te laten besteden. 

Laten beleggen

Je kunt het beleggen van je vermogen ook uitbesteden aan experts. Zij stellen een beleggingsportefeuille samen die past bij je beleggingsprofiel. Dit wordt vaak als de simpele optie gezien omdat zelf beleggen immers een hoop kennis, tijd en zin vraagt. De laatste jaren bieden steeds meer partijen beheerd beleggen aan. Denk aan ING Beleggen met Beheer, Rabo Beheerd Beleggen of Evi beheer.

Laten beleggen

Beheerd beleggen moet je zien als een soort gezamenlijk vermogensbeheer. Je hebt je eigen beleggingsrekening en portefeuille, maar de wijzigingen worden bij iedereen met hetzelfde risicoprofiel doorgevoerd. Je hoeft dus alleen je inleg te bepalen en het risico dat je wil lopen.

Een groot voordeel hiervan is dat je geen omkijken hebt naar je beleggingen. Ook zijn de risico’s redelijk laag omdat de vermogens van meerdere beleggers bij elkaar worden gevoegd. Met dit grote bedrag kan beter gespreid worden, en hoe beter je beleggingen gespreid zijn, hoe lager het risico is.

Een nadeel van beheerd beleggen is echter wel dat er altijd kosten aan verbonden zijn. Bij het inleggen van een bescheiden bedrag kunnen deze kosten een groot deel van het rendement opsnoepen, wat erg zonde is.

Zelf beleggen of laten beleggen: welke manier het beste aansluit bij je wensen hangt dus af van je kennis en de tijd en aandacht die je bereid bent erin te steken. Beleef je plezier aan het selecteren van je favoriete aandelen en sta je het liefst zelf aan het roer? Ga dan vooral zelf aan de slag.

Als je liever niet de verantwoordelijkheid hebt over beleggingsbeslissingen of als je zelf al aan het denken van die beslissingen zenuwachtig wordt, kan beheerd beleggen de oplossing zijn.