Een broker, oftewel effectenmakelaar is een professional die koop- en verkooporders uitvoert namens de klanten. Het kiezen van een broker, is tegenwoordig het kiezen van een tussenpersoon die handel faciliteert.  Als je wilt beleggen op de beurs, heb je een toegang tot de beurs nodig oftewel een broker.

Als jij bijvoorbeeld een aandeel AEX wil kopen, voeren zij de order voor je uit. Jij maakt dus zelf de keuze om iets te kopen of te verkopen.

Als je belegt bij een broker kunnen er kosten in rekening gebracht worden voor bijvoorbeeld koersinformatie, het uitbetalen van dividend of het bewaren van aandelen. Naast deze kosten brengen brokers ook transactiekosten in rekening. Dat zijn de kosten die in rekening worden gebracht voor de aan- en verkoop van aandelen of opties.

Waar moet je op letten?

Het kan erg lastig zijn om een broker te kiezen. Het is daarom belangrijk om deze te vergelijken. Om dit wat makkelijker te maken heb ik een checklist opgesteld:

  • Wat zijn de kosten van de broker?
  • Kan ik oefenen met fictief startgeld?
  • Wat is het aanbod van een broker qua bijvoorbeeld aandelen?
  • Biedt de broker een gratis bonus aan voor nieuwe klanten?
  • Zijn er voldoende mogelijkheden op beleggingsgebied?
  • Is de klantenservice goed en deskundig?
  • Is er een mobiele app beschikbaar? 

Welke brokers zijn er allemaal?

Ik zal hier een paar voorbeelden noemen van bekende brokers in Nederland.

wat zijn brokers?

We beginnen met de broker Lynx. Zij hebben volgens verschillende bronnen het grootste aanbod tegen gunstige tarieven. Ook bieden zij een gratis informatiepakket aan. LYNX is in 2006 opgericht en is sinds 2007 actief op de Nederlandse markt. Wanneer je bij LYNX gaat beleggen heb je via haar handelsplatform toegang tot ruim 100 beurzen in 31 landen. LYNX richt zich op actieve beleggers of beleggers die actief willen worden. Een rekening openen kan vanaf een minimaal bedrag van €3.000 (2020).

Ten tweede is er BinckBank. BinckBank N.V. heeft in Europa ruim 490.000 klanten en een toevertrouwd vermogen van meer dan €21 miljard. Beleggen bij Binck kan met verschillende beleggingsdiensten. Als particulier kun je zelf beleggen via een van de verschillende “pakketten”. De dienstverlening die bij je past is afhankelijk van het aantal transactie en inlegbedrag (2020). Binck is eind 2019 overgenomen door de Deense Saxobank voor een geschat bedrag van €424 miljoen.

Als derde is er DeGiro. Zij hanteren lage tarieven en heeft ruim 400.000 klanten. DeGiro is in 2008 opgericht door vijf oud Binck-medewerkers. Sinds de start in Nederland biedt DeGiro tarieven die ver onder de huidige markttarieven liggen. De tarieven die u betaalt zijn afhankelijk van het account dat u kiest. U heeft de keuze uit basic, active en trader. Je kunt bij DeGiro op meer dan 60 beurzen wereldwijd beleggen in aandelen, beleggingsfondsen en meer (2020).

Als vierde is er Flatex. Zij nemen geen transactiekosten in rekening en maken gebruik van een eenvoudige software. Zij faciliteren echter geen optiehandel. Hoewel Flatex nog relatief nieuw is in Nederland, is Flatex met 275.000 klanten in Duitsland en Oostenrijk zeker geen kleine partij. Het kan zich qua grootte meten met bijvoorbeeld De Giro of Binck. Flatex betrad in juni 2019 de Nederlandse markt en biedt sindsdien gratis beleggen aan (2020). Flatex heeft eind 2019 voor €250 miljoen de Giro overgenomen. De overname zal in het 2e kwartaal van 2020 na alle waarschijnlijk worden afgerond.