De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Fund. ‘Exchange Traded’ omdat het continu op de beurs verhandelbaar is, en ‘Fund’ omdat het dezelfde spreiding biedt als een beleggingsfonds, en dat tegen lage kosten.

Om te begrijpen wat een ETF is en hoe deze werkt, moet je denken aan een ‘mandje’ met aandelen. Bijvoorbeeld een zonnepaneelmandje met aandelen van bedrijven die zonnepanelen maken, of een mandje met goud die bestaat uit goudstaven in een grote kluis. Met €1000 zou jij ongeveer 20 gram goud kunnen kopen, maar het is moeilijk en misschien ook gevaarlijk om dit thuis te bewaren. Het is daarom veel makkelijker en veiliger om je €1000 in een goud ETF te investeren. Als je deze koopt, koop je niet het goud zelf, maar een klein aandeel van een grote mand vol met goud. Dit aandeel kun je wanneer en waar je wil kopen, net als een normaal aandeel.

Als je een ETF koopt vertegenwoordigd deze de onderliggende waarde. In het geval van goud wil je dat er echt fysiek goud tegenover je aankoop staat. Er zijn ook ETF’s die weer andere ETF’s als onderliggende waarde aanhouden en dus geen fysieke onderliggende waarde in bezit hebben.

Wat zijn ETFs

Twee grote voordelen van investeren in ETF’s is dat je niet rijk hoeft te zijn om meerdere aandelen te kopen, en dat ze makkelijk te kopen en verkopen zijn. Kortom, een ETF is een ‘tool’ waarmee je in verschillende markten kan beleggen met een kleiner risico voor een lagere prijs dan wanneer je deze aandelen los van elkaar zou kopen.

Om het nog duidelijker te maken geven wij hier een versimpelde vergelijking.

Stel: jij bent ervan overtuigd dat videogames dé trend zijn komende jaren en je hebt wat geld op je spaarrekening. Er is een grote kans dat je na een tijdje research wilt beleggen in videogame aandelen. Wanneer je op het punt staat om zo een aandeel te kopen kom je erachter dat je net genoeg hebt om er 1 te kopen en je doet dit. De volgende dag zit je in de trein en kijk je even hoe jouw aandeel ervoor staat, dat ziet er goed uit! Je vertelt het meteen aan jouw vrienden, zij worden ook nieuwsgierig en kopen ook een paar videogame aandelen, maar dan van andere bedrijven.

Een week later hoor je vol trots van je vrienden dat hun aandelen flink zijn gestegen, terwijl die van jou alsmaar aan het dalen is. Om nu laagdrempelig minder risico te lopen besluiten jij en je vrienden samen te werken en de winst te delen. Omdat het je eigen geld is, wil je natuurlijk wel weten wat jouw bijdrage elke maand waard is. Daarom tellen jullie elke maand alles op, en delen jullie dit door de vriendengroep. Wanneer het ene aandeel slecht gaat, maar 2 anderen gaan goed, maken jij en je vrienden dus nog steeds een beetje winst!

Jullie geloven nog steeds in de toekomst van videogames, maar hebben nu een portofolio van verschillende videogame bedrijven waardoor jullie risico is nu kleiner geworden.

Een voorbeeld van zo een gaming ETF is die van van Eck, genaamd Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF (ESPO) met de ISIN code: IE00BYWQWR46. In ESPO zitten grote gamebedrijven zoals Tencent (League of Legends), Nintendo (Mario) en Activision Blizzard (Call of Duty).

gaming etf

Waarom beleggen in ETF’s?

Met een ETF koop je eenvoudig een belegging die anders meer moeite en geld zou kosten. Het is bijvoorbeeld niet makkelijk om zelf in een keer de aandelen van de 25 grootste Nederlandse bedrijven te kopen. Met de ETF op de AEX kan je echter met 1 transactie beleggen in het mandje die bestaat uit 25 van de grootste Nederlandse ondernemingen die genoteerd zijn aan NYSE Euronext Amsterdam zoals Royal Dutch Shell, Unilever en ING . De AEX heeft als doel de performance van de AEX-index zo nauwkeurig te volgen. De ETF belegt dus in de onderliggende aandelen waar de index uit bestaat en houdt deze fysiek aan. De ETF Vectors AEX UCITS ETF van VanEck is een mooi voorbeeld van een ETF op de AEX.

Een ander voorbeeld van een mandje aandelen is de Amerikaanse SP 500. In deze Amerikaanse aandelenindex zijn de 500 grootste Amerikaanse bedrijven opgenomen, die een goed beeld geeft van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt. In de SP 500 zitten grote bekende bedrijven zoals Apple, Microsoft, Amazon en Facebook. De iShares S&P 500 ETF (ISIN: IE0031442068) of de Vanguard S&P 500 ETF (ISIN:IE00B3XXRP09) zijn een goed voorbeeld van een ETF die de Amerikaanse SP 500 volgt.

Investeren in deze ETF’s bied je een zekere mate van diversificatie. Je investeert dan namelijk in verschillende sectoren zoals Technologie, Energie, Gezondheidszorg, Vastgoed en Financiële dienstverlening.

Exclusive Content

Be Part Of Our Exclusive Community

Become a Patron