Wat is inflatie?

Inflatie is een maatstaf uitgedrukt in percentages voor de stijgende prijzen van goederen en diensten. Dit betekent simpel gezegd dat je voor hetzelfde geld minder kunt kopen. Deze stijgende prijzen kunnen een negatieve impact hebben op onze samenleving. Inflatie kan voorkomen bij bijna elk product of dienst zoals, voedsel, medische zorg, nutsbedrijven, cosmetica, auto’s en zelfs sieraden. In Nederland houdt de Europese Centrale Bank (ECB) toezicht op de prijsstabiliteit. Zij proberen de inflatie dicht bij de 2% te houden zodat er verdere prijsstijgingen voorkomen worden.

Inflatie tast onze koopkracht en ons pensioengeld aan. Als je bijvoorbeeld €20.000,- hebt gespaard over een periode van 10 jaar, dan is je spaargeld na een correctie van 2,9% inflatie nog maar €16.350,- waard. (zie spaargeldmeter voorpagina)

Hoe werkt inflatie?

Inflatie ontstaat door het overschot aan vraag en het tekort aan aanbod op de markt. We spreken hier dus over een totale overschot van de vraag in de markt en niet van één bepaald product. Verder kan er inflatie ontstaan door de stijgende productiekosten in de markt. Hierdoor worden de productiekosten door bedrijven verrekend in de verkoopprijs aan de consument en zullen producten of diensten duurder worden.

Wat voor soorten inflatie zijn er?

De voornaamste soorten inflatie zijn bestedingsinflatie en kosteninflatie. Bestedingsinflatie wordt veroorzaakt door een sterkte toename van bestedingen waardoor er een tekort aan aanbod ontstaat. Dit noemen we ook wel overbesteding. Kosteninflatie ontstaat doordat de productiekosten voor bedrijven zijn gestegen. Als bedrijven hun winsten willen behouden dan zullen zij deze kosten doorberekenen in de verkoopprijzen aan de consument. Hierdoor worden de prijzen van producten/diensten duurder.

Wat is de invloed van inflatie op je spaargeld op dit moment?

Zoals je weet staan de rentes op spaarrekeningen historisch laag. Namelijk een percentage van bijna 0%. Dit betekent dat je bijna geen rente op je spaargeld ontvangt en dat de inflatie van 2,9% een negatieve invloed heeft op je vermogen. Je vermogen wordt dus per jaar ongeveer met 2,9% verlaagd. Daarom adviseert stopmetsparen.nl om je spaargeld slim te beleggen zodat je een hoger rendement kunt behalen dan op je spaarrekening.