Alternatieve beleggingen zijn beleggingsproducten waarvan het rendement niet een-op-een samenhangt met de koersontwikkelingen op traditionele aandelen- of obligatiemarkten. Dat kan zijn bijvoorbeeld vastgoed, supermarkten, grondstoffen, MKB-bedrijven, Whisky, kunst en nog veel meer. Hieronder worden deze voorbeelden toegelicht.

Alternatieve beleggingen 

Vastgoed

1 op de 6 verkochte huizen in Amsterdam komt tegenwoordig in handen van beleggers. In Amsterdam, maar ook in andere grote steden, zien zij appartementen, etages en studentenkamers als een aantrekkelijke investering.

Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren: direct of indirect (een vastgoedfonds). Bij direct beleggen koop je vastgoed, en bij beleggen in een vastgoedfonds laat je de fondsbeheerder beslissen wat hij met je geld doet.

Een belangrijk voordeel ten opzichte van sparen is dat vastgoed minder gevoelig is voor inflatie. Stijgen de prijzen? Dan stijgen over het algemeen de huurprijzen en de waarde van het vastgoed mee. Beleggen in vastgoed wordt vaak ook gezien als een goede manier voor het spreiden van risico’s, door dit bijvoorbeeld te combineren met ETF’s. Net als bij andere vormen van beleggen zijn er risico’s verbonden aan een vastgoedinvestering. Er kan bijvoorbeeld leegstand zijn, of de huurder betaald niet. Ook is het de vraag of de huur op termijn nog voldoende rendement oplevert wanneer de rente stijgt. Dit zijn aspecten waar je je goed in moet verdiepen voordat je in vastgoed gaat beleggen.

Beleggen in vastgoed is ook mogelijk via de beurs. Er zijn verschillende fondsen die zich richten op vastgoed, zoals Vastned. Zij investeren in geselecteerde steden in Europa met een duidelijke focus op winkelvastgoed in de populairste winkelstraten in grotere steden. Hun huurders zijn dan ook sterke internationale en landelijke retailers zoals H&M, ZARA en Adidas.

Supermarkten

Zoals ik net zei is beleggen in vastgoed de laatste jaren erg populair, maar er zijn natuurlijk veel verschillende soorten vastgoed. Supermarktomzetten stijgen al jaren en hebben een belangrijke positie in het voorzien van levensbehoeften. Door indirect te investeren in supermarkten via bijvoorbeeld Annexum (Duits Nederlands Supermarkt Fonds) kun je beleggen in een mandje van verschillende objecten. Zo kan jij dus een stukje mede-eigenaar zijn van de Lidl waar jij elke dag jouw boodschappen doet!

Grondstoffen

Investeren in grondstoffen is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je wil gaan beleggen. Toch raken steeds meer beleggers geïnteresseerd in deze alternatieve beleggingsmogelijkheid. Zilver, koper, katoen, suiker, cacoa, rijst, koffie, soja, de lijst van (duurzame) grondstoffen waar je in kunt investeren is eindeloos. In de meeste gevallen gebeurt beleggen in grondstoffen met derivaten. Een derivaat is een contract op een bepaalde grondstof, waardoor je in feite handelt op de onderliggende grondstof en niet op het product zelf. Op deze manier voorkom je dat je zelf bijvoorbeeld duizend kilo koffie in je huis hebt liggen.

Investeerders die investeren in grondstoffen (beleggen in derivaten) doen dit vaak vanwege de dynamiek rondom de producten. Derivaten reageren namelijk vaak op economische en politieke ontwikkelingen. Daarnaast heb je een interessant spel tussen vraag en aanbod, vooral vanwege schaarste. Bij een slechte oogst kan het aanbod in de grondstof bijvoorbeeld beperkt zijn terwijl de vraag misschien wel groot is.

Een eenvoudige manier om via een fonds te investeren in grondstoffen is met behulp van een ETF. Je hebt bijvoorbeeld fondsen die zich volledig richten op 1 grondstof, zoals goud, maar ook fondsen die de waarde van meerdere grondstoffen volgen. Je moet er wel rekening mee houden dat je hiermee investeert in bedrijven en niet direct in de grondstoffen.

MKB-bedrijven

Ondernemers willen groeien, en hiervoor is geld nodig. Banken maken een terugtrekkende beweging als het gaat om de financiering van het Nederlandse MKB. Hierdoor zijn veel bedrijven op zoek naar een alternatieve financiering in ruil voor een aantrekkelijke rente. Uit onderzoek is gebleken dat het gemiddelde nettorendement van een MKB-lening 5,1% bedraagt, wat het investeren in MKB-bedrijven een interessant alternatief maakt voor de belegger. Niet alleen worden stilstaande gelden in beweging gebracht, ook de Nederlandse economie krijgt een boost. MKB-bedrijven zijn vaak de bedrijven die de kritische startfase van ondernemerschap hebben overleefd en op zoek zijn naar vreemd vermogen, die een grote impact hebben op onze economie.

Whisky

Beleggen in whisky is de laatste tijd een grote trend. Hierbij koop je concrete flessen. Hoe meer vraag en hoe kleiner het aanbod, hoe zeldzamer de Whisky, en een zeldzame whisky in je collectie betekent een goede investering.

Scotch Whisky International biedt 3 manieren om te beleggen in Whisky. Vanaf 100 euro kun je een account openen op de World Whisky Index, een handelsplatform van SWI, daar kun je zelf handelen als particulier. Aan- en verkopen doe je zelf. Belangrijk om te weten is dat alles wat je belegt, ook door fysiek bezit is gedekt, het gaat dus om echte flessen of vaten. SWI bewaart de flessen voor mensen die handelen in whisky en houdt bij van wie welke fles is. Flessen whisky zijn afgelopen tien jaar met een gemiddeld nettorendement van 15,6% per jaar verhandeld op de World Whisky Index.

De tweede optie is om onder begeleiding te beleggen en de derde optie is vermogensbeheer. Dit is echter wel alleen weggelegd voor de vermogende beleggers.

Kunst

Net als aandelen kan kunst snel in waarde stijgen. Er is veel kunst in omloop in allerlei verschillende stijlen van verschillende kunstenaars. Door te investeren in kunst van iemand die in kunstboeken staat, maar nog niet de volle aandacht heeft gekregen kun je laagdrempelig beginnen en een goed rendement maken als het goed gaat in de sector.

Bij het beleggen in kunst moet je echter wel veel kennis van zaken hebben. Wat zijn de markten waarin op dit moment veel interesse is? Welke schilders zijn op dit moment populair? Hoe verhouden schilderijen van een bepaalde schilder tot andere zeldzame exemplaren? En de belangrijkste vraag. Hoe gaat dit zich ontwikkelen in de toekomst?

‘De juiste prijs is het bedrag dat een idioot bereid is te betalen’, wist Andy Warhol ooit te vertellen. De waarde van kunst wordt bepaald door vraag en aanbod en fluctueert enorm. De logica is soms ver te zoeken. Het ene moment kan een schilderij miljoenen waard zijn en kort daarna is er geen koper meer te vinden. Het kopen van kunst is doorgaans geen probleem, maar verkopen des te meer. Een nadeel van een belegging in kunst ten opzichte van traditionele beleggingen, is dat object geen direct rendement oplevert. Een aandelenbelegger ontvangt dividend, een belegging in vastgoed levert huur op en een obligatiebelegger ontvangt rente. Het aanhouden van kunst heeft niet alleen geen opbrengst, het aanhouden van kunst is duur. Denk aan de kosten van verzekering, opslag en beveiliging. Ook is het door de hoge prijzen lastig om de investering te spreiden over verschillende objecten. Bovendien kent de kunstmarkt hoge transactiekosten. Kopen en verkopen is duur, met hoge percentages voor veilinghuis of handelaar.