Beleggingsprofielen
Een beleggingsprofiel (of ‘risicoprofiel’) geeft een indicatie van het risico en verwachte rendement van een belegging, beleggingsportefeuille of fonds.
Defensief
Een defensief beleggingsprofiel heeft als doel om het risico van beleggen zo klein mogelijk te houden. Vermogensbehoud is daarbij het hoofddoel. Een defensief risicoprofiel bestaat voor het grootste gedeelte uit obligaties (vaak 75%). Het risico is relatief klein, maar het verwachte rendement is ook lager. Het overige deel (vaak 25%) wordt belegd in risicovollere beleggingssoorten zoals aandelen.
Neutraal
Een neutraal beleggingsprofiel bestaat meestal voor de helft uit obligaties en voor de helft uit aandelen. Dit risicoprofiel is een soort gemiddelde. Doordat de verhouding tussen aandelen en obligaties gelijk is, heb je een evenwichtige balans tussen risicomijdende beleggingen en risicovollere beleggingen.
Offensief
Een offensief beleggingsprofiel is bedoeld voor beleggers die bereid zijn een hoog risico te lopen in ruil voor een hoog verwacht rendement. Het grootste gedeelte wordt belegd in aandelen (meestal 75%). De overige 25% wordt belegd in obligaties. Het offensieve risicoprofiel is geschikt voor beleggers die een hoog rendement nastreven.
Kosten
Aanbieders rekenen een vaste vergoeding per jaar, de zogenaamde beheerkosten. Meestal is dat een percentage van je belegde vermogen, bijvoorbeeld 1%. Laat je beleggen in fondsen, dan kunnen er nog bijkomende fondskosten zijn. Elke aanbieder berekent de kosten anders.
Minimale inleg
Hoeveel geld je inlegt bepaal je helemaal zelf. Dit kan eenmalig zijn of een periodiek bedrag. Soms gelden er bij vermogensbeheerders minimumbedragen, deze kunnen verschillen per aanbieder. Bij de gewone fondsen is vermogen dat je inlegt vrij opneembaar, je zit niet ergens aan vast. Bij pensioen beleggen gelden andere regels.
Pensioen beleggen
De overheid heeft vastgesteld hoeveel pensioen elke Nederlander maximaal mag opbouwen per jaar. Heb je in het verleden minder opgebouwd dan dit maximum, dan kun je beleggen in een lijfrenterekening.
Met een lijfrente zorg je op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen dat je periodiek krijgt uitbetaald vanaf een bepaald moment voor een afgesproken termijn of tot het moment van overlijden, bijvoorbeeld als je met pensioen gaat. Deze uitkering is dan vervolgens weer belast (overigens vaak tegen een lager tarief dan de genoten aftrek).
Een belangrijk voordeel van het spaarproduct is, dat de jaarlijkse inleg binnen bepaalde grenzen aftrekbaar van het inkomen is en dat het opgebouwde lijfrentekapitaal buiten de vermogens rendementsheffing valt.