Zelf belastingvrij sparen voor een aanvullend pensioen doe je op een bankspaarrekening of een lijfrenteverzekering. Je stort hier tijdens je loopbaan eenmalig of periodiek een bedrag op, dat de bank of verzekeraar na je pensioen in termijnen uitkeert.

Het kapitaal dat je opbouwt, kun je niet op elk moment opnemen. Je moet het geld dus echt kunnen missen. Het belastingvoordeel van zelf pensioensparen is tweedelig.

sparen voor pensioen

Het bedrag dat je stort, mag je aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Je betaalt hierdoor minder inkomstenbelasting.

Daarnaast rekent de Belastingdienst de opgebouwde bedragen niet tot je eigen vermogen in box 3. Hierdoor betaal je geen vermogensrendementsheffing over je aanvullend pensioen.

Hoeveel je precies belastingvrij mag sparen voor je aanvullend pensioen, hangt af van je pensioentekort. Dit is het bedrag dat je minder aan pensioen opbouwt dan volgens de overheid wenselijk is om na je pensioen van te leven. Het bedrag dat in een bepaald jaar aan pensioentekort ontstaat, heet jaarruimte.

Binnen de jaarruimte of reserveringsruimte mag je belastingvrij kapitaal opbouwen voor je pensioen.