Wie maandelijks een vast bedrag opzij zet, krijgt minder snel financiële problemen. Een Nibud-vuistregel is daarom om maandelijks minstens tien procent van je inkomen te ‘sparen’.

Hoewel Nederlanders over het algemeen een spaarzaam volk is, zijn de verschillen in ons land op het gebied van sparen erg groot. Onderstaande bevindingen blijken uit een onderzoek van ING naar het spaargedrag van Nederlanders onder ruim 1000 deelnemende consumenten.

  • Gemiddeld sparen Nederlanders 216 euro per maand.
  • 12 procent van alle Nederlanders heeft geen spaarrekening.
  • 15 procent van alle Nederlanders spaart zelfs helemaal niet.
  • 40 procent van de huishoudens heeft te weinig spaargeld.

Het is voor iedereen verstandig om geld achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld voor verplichte eigen risico ziektekosten, of voor het repareren of vervangen van bijvoorbeeld de mobiele telefoon of de wasmachine.

Hoeveel geld moet je sparen?

Het geld dat je achter de hand hebt noemen wij ook wel je ‘buffer’. Je kunt dit via verschillende tools berekenen.

Als je alleen woont in een huurwoning, geen auto bezit en ongeveer €2.000 per maand verdiend wordt er geadviseerd om een buffer te hebben van circa €3.700.

Als je samenwoont met 2 kinderen in een koopwoning en een auto bezit, wordt er al snel geadviseerd een buffer te hebben van €16.500. Zonder deze buffer kan het voorkomen dat je onverwachte, grotere, noodzakelijke uitgaven niet direct kunt betalen.

Hoeveel geld je achter de hand moet hebben en hoeveel je dus zou moeten sparen hangt dus erg af van je situatie en je levensstijl.