Veel ouders sparen voor hun kind, bijvoorbeeld om straks een steentje bij te dragen aan de studiekosten, hun rijbewijs, de uitzet of om simpelweg een mooi bedrag bij elkaar te hebben als het kind 18 jaar wordt. Maar hoeveel moet je eigenlijk sparen voor je kind?

Tot 18 jaar kost een kind volgens het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD), uitgaande van een gemiddeld inkomen, zo’n € 80.000. Tel daar de inflatie bij op, bouw wat extra zekerheid en ruimte in en je zit al snel op € 100.000.

Ouders sparen gemiddeld 40 tot 60 euro per maand voor hun kind, ofwel 480 tot 720 euro per jaar.

De belangrijkste spaardoelen die ouders noemen, zijn:

  • Studie
  • Opbouw van een klein vermogen
  • Aankoop van een woning
  • Financieren van rijlessen

hoeveel moet ik sparen voor mijn kinderen

Sparen voor de studie van mijn kinderen

Wil je alleen de studie betalen? Gemiddeld doen studenten 5 jaar over hun hbo- of universitaire studie en 3 tot 4 jaar over hun mbo-opleiding. Dit betekent dat het bedrag voor een totale studie (inclusief studieboeken en -materialen) gemiddeld tussen de €5.500 (3 jaar mbo) en de €14.000 (5 jaar hbo/wo) ligt.

Als je kind gaat studeren, wil hij misschien op kamers. Het is een geruststellende gedachte om te weten dat jij je kind financieel kan ondersteunen als dit nodig is. Studenten die op kamers gaan, besteden gemiddeld zo’n €1.044 per maand, dus €12.528 per jaar. Als je de volledige kosten voor op kamers gaan voor je kind wil betalen, moet je rekening houden met een bedrag van €62.640 wanneer je kind 5 jaar studeert. Dit betekent dat je vanaf de geboorte van je kind iedere maand €290 opzij moet leggen.

De kans is echter groot dat je kind tegen die tijd ook een (bij)baantje heeft en zelf een deel van deze kosten kan betalen. Uit onderzoek van Nibud (2017) blijkt dat 60% van de ouders hun uitwonende, studerende kind gemiddeld €216 per maand geven. Hiermee kan je bijvoorbeeld zijn studieboeken en zorgverzekering betalen.

Als je uitgaat van het gemiddelde, kom je voor 3 jaar op kamers (mbo) op een bedrag van ongeveer €7.700. Voor 5 jaar op kamers (hbo/wo), kom je op een totaalbedrag van €12.960. Dit betekent dat je vanaf de geboorte van je kind tussen de €35-60 (afgerond) per maand opzij moet leggen.

Veel ouders geven hun kind het rijbewijs cadeau voor hun 18e verjaardag, hier ben je al gauw zo’n €2.000 tot €2.500 aan kwijt. Daarin zitten uiteraard de rijlessen, maar ook het theorie- en praktijkexamen. Om het rijbewijs volledig te bekostigen, moet je vanaf zijn geboorte zo’n €13 per maand sparen. Op zijn 18e verjaardag heb je dan €2.808 bij elkaar gespaard. Ruim voldoende, ook als je kind niet in één keer slaagt voor het rijexamen.

Als je als ouder de studie plus gemiddeld maandbudget en het rijbewijs van je kind wil bekostigen, komt dit uit op een bedrag van gemiddeld €75 tot €140 dat je per maand opzij zou moeten zetten vanaf de geboorte van je kind. Wanneer je €140 per maand opzij zou zetten kom je na 18 jaar op een totaal bedrag van €16.200. Helaas zit er momenteel geen rente op dit spaargeld en verlies je zelfs een bijna 3% per jaar door de inflatie. Dit kan uiteindelijk betekenen dat het maandelijks spaarbedrag nog hoger moet zijn om de totale kosten te dekken.