Aan de ene kant gaan we graag op reis en geeft zo’n driekwart van de Nederlanders aan de ambitie te hebben om minstens een keer per jaar op vakantie te gaan.

Aan de andere kant beschouwen we de vakantie toch vooral als een luxeproduct. Het is in de praktijk een van de eerste kostenposten waar op bezuinigd wordt als de financiële ruimte wat aan de krappe kant is.

Het reisbudget van Nederlanders die wel op vakantie gaan bedraagt gemiddeld 1.000 tot 2.500 Euro. Ongeveer één op de vijf Nederlandse vakantiegangers doet het nog wat rustiger aan en spendeert 500 tot 1000 Euro aan zijn of haar vakantie. Een kleine groep (4 tot 5 procent) heeft heel goed gespaard of reizen erg hoog op het prioriteitenlijstje staan. Deze vakantiegangers zijn bereid om maar liefst 5.000 Euro of meer neer te tellen voor hun reis of vakantie. Daarnaast zet 47% gedurende het jaar geld opzij voor deze vakantie. Ruim de helft doet dat echter niet (52%).

Hoe jouw vakantieplannen er in de praktijk uitzien, hangt naast je persoonlijke wensen ook af van de inkomsten en uitgaven door het jaar heen.

Voordat je op vakantie gaat of deze boekt is het slim om na te denken over je budget. In 2019 gaf namelijk 45% van de mensen meer uit tijdens de vakantie dan gepland.

Hoeveel moet ik sparen voor mijn vakantie